Cand poate fi invalidat un acord prenuptial
La incheierea unui contract prenuptial, nu toata lumea se gandeste la posibilele consecinte ale acestei actiuni in justitie si, cand vine momentul executarii sale, se dovedeste brusc ca nu toate conditiile convenite sunt acceptabile pentru unul dintre soti. Ce sa faci in acest caz? Ce prescrie legislatia in acest sens? Se pare ca un acord prenuptial poate fi invalidat daca exista un motiv pentru acesta. Ce fel? In acest articol vom discuta despre acest aspect.
Nuantele contractului prenuptial
Fiecare cuplu, la incheierea acestui document, este ghidat de valorile sale de viata. Pentru unii este doar un tribut adus modei, in timp ce pentru altii este o oportunitate de a-si proteja viitorul. Intre timp, un contract prenuptial este cel mai eficient mecanism legal pentru a preveni posibilele dezacorduri familiale cu privire la proprietate.
Mai mult, nu este deloc necesar sa incheiem un acord inainte de oficializarea mariajului, acest lucru se poate face chiar si dupa multi ani de casatorie. Dar aceasta trebuie sa fie o decizie luata de ambii soti, dorinta lor comuna si voluntara. In acelasi timp, este posibil sa dispuneti nu numai de proprietatea disponibila, ci si de cea care se presupune ca va fi achizitionata.
De regula, un acord se incheie atunci cand armonia si increderea reciproca domnesc in familie. In acest moment, este putin probabil ca sotii sa se gandeasca la un posibil divort, prin urmare nu acorda prea multa importanta contractului pe care il semneaza. O astfel de neglijenta o poate costa pe una dintre parti scump. Initial, un contract de casatorie ar trebui tratat ca fiind cel mai important document juridic si ar trebui luat foarte in serios la incheierea acestuia.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca contractul prenuptial sa fie recunoscut ca fiind legal?
Un contract prenuptial este un acord in care sunt implicate doua parti si, in consecinta, poate avea loc daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume:
- toti participantii sai trebuie sa fie competenti;
- documentul reflecta vointa tuturor;
- toate cerintele prescrise trebuie sa fie legale;
- documentul este intocmit strict conform formularului aprobat.
Daca se incalca chiar si o conditie, tranzactia va fi considerata ilegala si contractul poate fi invalidat.
Cum poti contesta un contract prenuptial?
Legalitatea acordului incheiat nu poate fi contestata decat in instante. Dar mai intai este necesar sa se stabileasca daca exista un motiv pentru aceasta. Instanta poate recunoaste contractul prenuptial ca fiind nul in doua cazuri: daca se constata ca tranzactia este nula (nula in sine, deoarece contrazice legislatia actuala) sau anulabila (este necesara dovada faptului ca sunt incalcate drepturile).
Motivele pentru recunoasterea unui contract prenuptial ca fiind o tranzactie nula:
- Daca documentul este intocmit incorect si nu este certificat corespunzator de catre un notar.
- Persoana care l-a incheiat este incapacitata.
- Contractul este doar ca aspect si nu este destinat sa creeze consecinte juridice autentice. De exemplu, conform contractului, toate bunurile sunt transferate sotiei, in timp ce sotul, impovarat cu datorii, scapa de socoteala. Instanta califica o astfel de tranzactie ca fiind imaginara.
- Acordul contine conditii care restrictioneaza drepturile si capacitatea juridica a sotului sau sotiei, interzic sa se adreseze instantelor si incalca interesele unui sot care are nevoie de sprijin.
- Documentul reglementeaza relatiile care nu pot face obiectul unui contract prenuptial: personale, precum si cele referitoare la cresterea copiilor.
In acelasi timp, nu numai sotul prejudiciat, ci si orice persoana se poate adresa instantei daca interesele sale au fost incalcate in urma conventiei matrimoniale. In unele cazuri, instanta insasi, din proprie initiativa, poate initia procesul. Acest lucru se intampla de obicei daca sunt afectate interesele unei game largi de oameni.
In ce cazuri contractul prenuptial poate fi contestat?
Daca in timpul tranzactiei unul dintre participantii sai nu isi putea directiona actiunile (avea o capacitate juridica limitata) sau din cauza starii sale (alcoolica, intoxicatie cu droguri sau altele) nu putea intelege esenta a ceea ce se intampla, acordul poate fi contestat . In acest caz, fie victima insasi se poate adresa autoritatilor judiciare daca a realizat ca a fost implicata intr-o tranzactie care ii incalca drepturile, fie tutorele sau, daca partenerul este declarat incompetent din punct de vedere legal.
Contractul va fi recunoscut ca nevalid daca una din parti, semnandu-l, nu a inteles pe deplin ce consecinte juridice ar presupune sau daca a fost inselat cu utilizarea violentei si a amenintarilor si, de asemenea, daca conditiile sale ii pun unuia dintre participanti conditii foarte dificile, conditii oneroase.
Este posibil sa invalidati un contract prenuptial, dar este mai bine sa nu va ocupati singuri de aceasta problema, ci sa contactati un avocat. O persoana care este departe de jurisprudenta poate sa nu acorde atentie punctelor importante. In fiecare caz, exista multe nuante si capcane pe care numai un profesionist le poate observa si evita.
Autor: Eu
This author has published 79 articles so far. More info about the author is coming soon.