Ce este cuptorul cu microunde?

aprilie 5, 2020 | Autor: | Posted in Electrocasnice

Cuptorul cu microunde a devenit un aparat electrocasnic firesc în casele multor români. Este folosit pentru a prepara mâncarea sau, după aceea, pentru a o încălzi. Unii se întreabă cum a fost inventat cuptorul cu microunde, cum funcționează si, bineînțeles, cum ar putea fi reparat atunci când se defectează. Compania Alpiplus din Cluj-Napoca ne oferă câteva explicații necesare.

Cine a inventat cuptorul cu microunde?

Reparare cuptor cu microunde

Cuptor cu microunde

Într-o zi, după ce a trecut pe lângă un radar cu microunde la care lucrase, inginerul american Percy Spencer a descoperit că ciocolata din buzunar se topise. Spencer și-a dat seama că energia intensă a microundelor emisa de magnetroni, nu putea fi folosită nu numai pentru a vâna inamicii în război, ci și pentru a găti pastele din când în când.

Această descoperire a efectului termic a radiațiilor din gama de frecvență a microundelor a fost făcută de Percy Spencer întâmplător. Primul aliment care a fost gătit de Spencer a fost floricelele de porumb.

Raytheon, firma la care era angajat Spencer, a depus imediat un brevet pentru un dispozitiv care să gătească sau să încălzească alimentele închise într-o incintă și apoi bombardate cu microunde. Dispozitivul, fără absolut nici o atenție pentru creativitate, a fost numit pur și simplu „cuptor cu microunde”.

Dar cum funcționează cuptorul cu microunde?

Prepararea hranei la cuptorul cu microunde se bazează pe transferul căldurii prin radiația undelor electromagnetice (microunde, în acest caz).

Microundele generează mișcarea și vibrarea moleculele de apă, și întrucât alimentele sunt în mare parte apă, mișcarea viguroasă a moleculelor creează o frecare intermoleculară, care generează căldura pentru a găti alimentul. De ce molecula de apă? Pentru că este un dipol excelent.

Când un câmp electric contactează un dipol, dipolul încearcă să se alinieze la sarcina câmpului, dar microundele nu sunt doar orice câmp electric; ele sunt alternante rapide. Pe măsură ce câmpul alternează, la fel și alinierea dipolului, adică dipolul se rotește. Molecula de apă setată într-o rotație atât de viguroasă de microunde declanșează alte molecule în rotație viguroasă. Curând, fiecare moleculă de apă este excitată și rotită. Energia vibrațională dispersată crește temperatura alimentelor.

Cu toate acestea, nu este încă clar cum se distribuie căldura în întregul aliment care este supus undelor electromagnetice.

Repararea cuptorului cu microunde

Uneori se poate petrece o defectare a cuptorului cu microunde. Totuși, nu trebuie să cheltuiți bani pentru a cumpăra unul nou, ci doar sa îl reparati pe cel defect, mai ales dacă îl aveți doar de câțiva ani. Repararea cuptorului cu microunde este o muncă pentru un tehnician expert, de aceea vă recomandăm să apelați întotdeauna la un service de electrocasnice autorizat. Iată mai jos câteva semne că trebuie să căutați un service bun pentru reparatii cuptor cu microunde.

  1. Nu există lumină atunci când cuptorul cu microunde începe să gătească. Este posibil să aveți nevoie doar de un bec nou. Deoarece acest lucru implică demontarea cuptorului cu microunde, apelați la un atelier de reparații și cereți o ofertă de preț.
  2. Ușa cuptorului cu microunde are probleme la închidere. Ușa cuptorului dvs. cu microunde este o componentă vitală de siguranță, concepută cu atenție pentru a controla emisia de radiații. Blocarea corectă a ușii dă un semnal că ușa este închisă bine, ceea ce înseamnă că este sigur ca unitatea să înceapă încălzirea. Dacă cuptorul cu microunde funcționează când ușa este deschisă sau nu mai funcționează după ce închideți ușa, verificați cârligele ușii și butonul de eliberare a ușii pentru a vedea dacă sunt rupte, deoarece s-ar putea să se fi deteriorat un întrerupător de interblocare prin trântirea prea puternică a ușii. (Inutil să spun, nu-ți vărsa niciodată frustrările pe aparatele tale!) Rețineți că întrerupătoarele de la ușă funcționează împreună. Dacă unul este deteriorat, probabil că va trebui să le înlocuiți pe toate.
  3. Touch pad-ul nu funcționează corect. Dacă nu se întâmplă nimic când apăsați Start, sau anumite taste nu funcționează, este posibil să fie nevoie ca tastatura tactilă să fie demontată și fie curățată, fie înlocuită.
  4. Cuptorul cu microunde funcționează, dar timpul de gătire durează mai mult. Încercați testul de două minute: o cană de de apă ar trebui să fiarbă după două minute. Dacă nu, magnetronul s-a defectat și este timpul să îl înlocuiești.

Sfaturi utile

Trebuie să fiți atenți ca produsele alimentare introduse in cuptorul cu microunde să NU fie puse într-un recipient metalic. Faptul că metalele reflectă undele electromagnetice este principiul de lucru al radarului. Dacă introduceți în cuptor un bol metalic, cea mai mare parte a energiei microundelor va fi reflectată, ca și cum o navă din metal reflectată undele emise de radar.

Amintiți-vă că cuptoarele cu microunde sunt construite într-un mod care să nu permită undelor să le scape, astfel încât energia reflectată spre pereți de vasul metalic este re-reflectată mereu de acesta. Ceea ce rezultă este efectul de seră: energia se acumulează și face ca temperatura din interiorul cuptorului să ajungă la niveluri periculoase, ceea ce ar putea duce la explodarea cuptorului în fața ta.

Comentariile sunt închise pentru Ce este cuptorul cu microunde? Tags: ,

Autor:

This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.