Istoria modei la imbracaminte

septembrie 30, 2018 | Autor: | Posted in Imbracaminte, MODA
Moda este un stil popular, ce se reflecta mai ales in imbracaminte, incaltaminte, stil de viata, accesorii, machiaj, coafura si atitudine corporala.
haine

moda

Moda este o tendinta distincta si adesea constanta in stilul in care oamenii se prezinta. O moda rochii de seara poate deveni stilul predominant in comportament sau poate manifesta cele mai noi creatii ale designerilor, tehnologilor, inginerilor si managerilor de proiectare. Desi aspecte ale modei pot fi feminine sau masculine, unele tendinte sunt androgine.

In urma cu cateva secole, calatorii europeni care au ajuns in India, Persia, Turcia sau China, au observat frecvent absenta schimbarii modei in aceste tari. Secretarul japonez al shogunului i-a spus unui vizitator spaniol in 1609 ca hainele japoneze nu s-au schimbat de peste o mie de ani. Schimbarile in costum au avut loc adesea in momente de schimbare economica sau sociala, asa cum s-a intamplat in Roma antica si califatul medieval, urmata de o perioada lunga fara modificari majore. In Spania maura din secolul al VIII-lea, muzicianul Ziryab a prezentat stilului de imbracaminte sofisticat Cordoba, bazat pe moda sezoniera si zilnica din Bagdadul sau nativ, modificata prin propria sa inspiratie. Modificari similare in moda au avut loc in secolul al XI-lea in Orientul Mijlociu, dupa sosirea turcilor, care au introdus stiluri de imbracaminte din Asia Centrala si Orientul Indepartat.
Inceputul in Europa a schimbarii continue si din ce in ce mai rapide a stilurilor de imbracaminte poate fi datata destul de fiabil. Istoricii, inclusiv James Laver si Fernand Braudel, dateaza inceputul modei occidentale in imbracaminte rochii elegante la mijlocul secolului al XIV-lea. Ritmul schimbarii s-a accelerat considerabil in secolul urmator, iar moda femeilor si barbatilor, in special in imbracaminte si infrumusetarea parului, a devenit la fel de complexa. In secolul al XVI-lea, diferentele nationale erau cele mai pronuntate. Zece portrete din secolul al XVI-lea ale domnilor germani sau italieni pot arata zece palarii complet diferite. Albrecht Dürer a ilustrat diferentele in contrastul modei Nuremberg si venetian la sfarsitul secolului al XV-lea. „Stilul spaniol” de la sfarsitul secolului al XVI-lea a inceput sa revina la sincronicitatea intre europenii de clasa superioara si, dupa o lupta din secolul XVII, stilurile franceze au preluat decisiv conducerea, proces finalizat in secolul al XVIII-lea.
Desi croitorii au fost fara indoiala raspunzatori pentru multe inovatii, iar industria textila a condus cu siguranta multe tendinte, istoria designului de moda este in mod normal inteleasa incepand din 1858, cand Charles Frederick Worth, nascut englez, a deschis prima casa adevarata haute couture din Paris. Casa Haute a fost numele stabilit de guvern pentru casele de moda care au respectat standardele industriei. Aceste case de moda trebuie sa respecte standarde cum ar fi pastrarea a cel putin douazeci de angajati implicati in fabricarea hainelor, prezentarea a doua colectii pe an la show-uri de moda si prezentarea unui anumit numar de modele clientilor.
Tendintele de moda din anii 1970, cum ar fi jachetele din piele, au influentat pe barbati sa participe la intalniri sociale fara o haina de costum si sa poarte accesorii noi. Unele stiluri ale barbatilor au amestecat senzualitatea si expresivitatea, in ciuda tendintei conservatoare; accentul pus pe tineri a permis o noua libertate de a experimenta stilul, fiind folosite materiale textile noi de catre designeri atunci cand creeaza imbracaminte masculina.
Cele patru capitale majore de moda actuale sunt recunoscute ca fiind Paris, Milano, New York si Londra, care sunt toate sediile celor mai mari companii de moda si sunt renumite pentru influenta lor majora asupra modei globale.
Persoanele occidentale moderne au un numar mare de optiuni disponibile in alegerea hainelor lor. Ceea ce alege o femeie de a purta poate reflecta personalitatea sau interesele sale. Cand oamenii care au un statut cultural ridicat incep sa poarte haine noi sau diferite, poate incepe o tendinta de moda. Oamenii care ii plac sau ii respecta pe acesti oameni devin influentati de stilul lor personal si incep sa poarte haine asemanatoare. Modelele pot varia considerabil in cadrul unei societati in functie de varsta, clasa sociala, generatie, ocupatie si geografie si pot varia de-a lungul timpului. Daca o persoana mai in varsta se imbraca in functie de modul in care tinerii folosesc moda, el sau ea poate arata ridicol in ochii tinerilor si al celor mai in varsta. Termenii „fashionista” si „victima de moda” se refera la cineva care urmareste, in mod obisnuit, moda.

Comentariile sunt închise pentru Istoria modei la imbracaminte Tags: ,

Autor:

This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.