Toate nuantele legate de anularea pensiei alimentare pentru un copil sau sot

octombrie 5, 2022 | Autor: | Posted in LEGISLATIE

Exista anumite cazuri in care plata banilor de intretinere pentru copii poate fi contestata. De regula, anularea pensiei alimentare se produce atunci cand se schimba situatia din familia destinatarului sau a platitorului. Mai mult, fiecare caz este analizat individual prin intermediul instantei. Cel mai important lucru pentru reclamant este sa prezinte dovezi in favoarea sa. Cu toate acestea, trebuie amintit ca instanta protejeaza in primul rand drepturile copilului si abia apoi ia in considerare alte circumstante.

Care este diferenta dintre anulare si scutirea de la plata pensiei alimentare?

Pensie alimentara

Toate nuantele legate de anularea pensiei alimentare pentru un copil sau sot

Anularea pensiei alimentare se face in instanta. Partea obligata trebuie sa faca urmatoarele:

 1. pregateste probe cu privire la caz;
 2. depune o cerere in instanta pentru desfiintarea pensiei alimentare.

Este necesar sa se faca distinctia intre anulare si scutire de la pensia alimentara pentru copii. In primul caz, sunt clarificate circumstantele care elimina baza legala a platilor (de exemplu, paternitatea este contestata, copiii sunt adoptati de un nou sot). Scutirea de la plata este destul de temporara. Este legat de faptul ca persoana pentru care au fost platite fondurile a incetat sa mai aiba nevoie de sprijin financiar (de exemplu, a primit un loc de munca).

Temeiuri pentru anularea unei hotarari judecatoresti pentru recuperarea pensiei alimentare

Anularea fondului are loc in urmatoarele cazuri:

 • copilul a implinit varsta de 18 ani (in unele cazuri, platile continua);
 • copilul a fost adoptat;
 • se stabileste ca platitorul nu este tatal beneficiarului.

Motivele scutirii de la plata pensiei alimentare pot fi:

 • constatarea decesului unei parti (platitor, beneficiar);
 • aparitia circumstantelor stipulate in acord;
 • sotia, care a fost asigurat de partener, si-a redat capacitatea de a lucra si poate castiga independent;
 • sotia intretinuta a contractat o noua casatorie;
 • destinatarul platilor s-a mutat la platitor pentru sederea permanenta;
 • tutela copilului a fost transferata in schimbul intretinerii lunare (a fost incheiat un acord privind scutirea de pensie alimentara).

In practica, exista si alte circumstante, pe baza carora platile de intretinere sunt anulate sau suspendate.

Daca exista vreo indoiala cu privire la legaturile de familie, tatal poate depune un proces pentru a contesta paternitatea. Instanta are in vedere probele prezentate de reclamant; poate fi de asemenea comandat un examen genetic (acuratetea acestuia este de 99,9%). Daca instanta constata ca barbatul nu este o ruda a copilului, obligatiile sale financiare sunt anulate.

Daca un barbat, atunci cand completeaza un certificat de nastere, stia ca acesta nu este fiul sau (fiica), ci pastreaza tacerea, dreptul sau de a contesta paternitatea se pierde. Se crede ca el si-a asumat in mod deliberat responsabilitatea de a sprijini copiii altor persoane.

Cum se pune capat intretinerii unei foste sotii?

Asistenta financiara este alocata nu numai pentru intretinerea minorilor. In unele situatii, ea se dovedeste a fi fostul partener:

 • daca partenerul este recunoscut ca fiind cu handicap si are nevoie de sprijin material;
 • daca femeia este insarcinata sau creste copii cu varsta sub 3 ani;
 • daca un partener creste un copil cu dizabilitati (pana la 18 ani) sau are grija de o persoana cu dizabilitati si are nevoie de sprijin financiar.
Copil adoptat

Ce se intampla cand un copil este adoptat?

Pentru a scapa de obligatii, reclamantul trebuie sa depuna o cerere de anulare a pensiei alimentare in instanta si sa demonstreze ca cealalta parte nu are nevoie de ajutorul sau. De exemplu:

 1. fostul partener si-a recuperat capacitatea de a lucra, a obtinut un loc de munca;
 2. starea copilului cu dizabilitati s-a imbunatatit si fostul partener poate merge la munca;
 3. a aparut o sursa suplimentara de venit.

Daca fondurile sunt platite fostei sotii, motivul anularii acestora este casatoria femeii inainte ca copilul comun sa implineasca varsta de trei ani. Daca veniturile noului sot sunt suficiente pentru a-si intretine sotia, fostul partener poate depune o cerere pentru renuntarea la plati.

Ce se intampla cand un copil este adoptat?

Daca copiii sunt adoptati, toate drepturile si obligatiile (inclusiv sprijinul financiar) sunt transferate noilor parinti. Beneficiile parintilor biologici inceteaza de la data adoptiei.

Nu este neobisnuit ca un barbat sa adopte copilul sotiei sale si apoi sa divorteze. In mod formal (conform documentelor), obligatiile de a intretine copilul raman pentru acesta. Prin urmare, acesta trebuie sa plateasca pensie alimentara pentru intretinerea copiilor altor persoane.

Intr-o astfel de situatie, poate fi luata in considerare o cerere de anulare a adoptiei. Cu toate acestea, instanta ia o decizie pozitiva daca exista un tata biologic care sa-si poata intretine fiul (fiica). Sarcina principala nu este incalcarea drepturilor copilului. Daca tatal nu este acolo sau este somer, va urma un refuz de anulare a adoptiei si, in consecinta, platile pentru pensii alimentare vor continua.

Anularea platilor

Chiar daca exista motive imperioase pentru incetarea sprijinului pentru copii sau sot / sotie, platile nu pot fi pur si simplu oprite. Numai cu o hotarare judecatoreasca incetarea este considerata legala.

Ce documente trebuie sa aveti la dumneavoastra? O cerere de incetare a intretinerii materiale a unui copil sau a unui sot ar trebui depusa la instanta judecatoreasca unde a fost luata anterior decizia de plata. Reclamantul trebuie sa pregateasca urmatoarele documente:

 1. copie carte de identitate;
 2. copie a certificatului de nastere al copilului;
 3. copie a certificatului de casatorie (sau dizolvarea acestuia);
 4. un certificat privind componenta familiei;
 5. dovezi documentare care indica posibilitatea incetarii platilor;
 6. documentul executiv prin care a fost atribuita compensarea;
 7. hotarare judecatoreasca de a retine pensia alimentara regulata in favoarea beneficiarului.

Procesul de anulare a asistentei financiare este o sarcina dificila. Instanta trebuie sa inteleaga complexitatile unui anumit caz pentru a evalua in mod adecvat toate circumstantele si pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza. Pentru a creste sansele de castig, reclamantul ar trebui sa solicite sprijinul unui avocat cu experienta.

Comentariile sunt închise pentru Toate nuantele legate de anularea pensiei alimentare pentru un copil sau sot Tags:

Autor:

This author has published 78 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.