Imaginile terminalului feroviar Ülemiste din Tallinn au fost dezvaluite de ZHA

noiembrie 10, 2019 | Autor: | Posted in Arhitectura

Zaha Hadid Architects (ZHA) a dezvaluit recent imaginile unui terminal multimodal Ülemiste din Tallinn, Estonia, ce va face parte din reteaua feroviara de mare viteza Rail Baltica.

Zaha Hadid Architects (ZHA)Proiectat de ZHA in colaborare cu studioul local de arhitectura Esplan, terminalul Ülemiste va fi punctul de plecare pentru Rail Baltica – o cale ferata electrificata de 870 kilometri, ce va conecta statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania) cu Polonia.

Odata finalizat, acesta va include un pod pietonal si va crea legaturi intre rutele autobuzului, tramvaiului si feroviarului orasului si aeroportul adiacent.

Traficul feroviar, rutier si aerian se vor uni in terminalul Ülemiste

Proiectul ZHA pentru terminalul Ülemiste a insemnat participarea castigatoare la o competitie internationala organizata de Rail Baltica in luna mai a acestui an, in care a solicitat o statie feroviara durabila si prietenoasa pentru calatori.

Propunerea imagineaza statia ca un pod sinuos urias, alunecand perpendicular pe sinele de cale ferata si rasucindu-se treptat cu 45 de grade catre centrul sau. Aceasta forma a fost dictata de dispunerea rutelor de circulatie ale statiei care vor include un pod pietonal public, precum si intersectia liniilor de autobuz, tramvai si cale ferata.

„Sunt mai mult decat convins ca zona devine una dintre cele mai atractive si, din punct de vedere al infrastructurii, sinergice din Tallinn. Un adevarat nod multi-modal de transport este in curs de dezvoltare, traficul feroviar, rutier si aerian se vor uni acolo in viitor,” a declarat Taavi Aas, ministrul afacerilor economice si infrastructurii din Estonia.

ZHA va construi si noul port din Tallinn

In timp ce finalizarea preconizata a proiectului a fost dezvaluita, ZHA a propus un sistem structural modular, astfel incat terminalul sa poata fi construit in diferite faze – prevenind perturbarea liniilor feroviare existente.

Rail Baltica urmeaza sa finalizeze acest proiect pana in 2026. In 2016, firmele daneze PLH Arkitekter si COWI au castigat, de asemenea, o competitie pentru revizuirea si extinderea garii principale din Riga, Letonia.

Zaha Hadid Architects a fost fondata in 1980 de regretatul arhitect Zaha Hadid, iar astazi este condusa de Patrik Schumacher. In alta parte a Estoniei, firma dezvolta, de asemenea, masterplanul unui nou port in Tallinn, pentru care a castigat o competitie in 2017.

Alte proiecte recente ale studioului includ completarea unui aeroport gigant in forma de stea mare si zgarie-noriul Leeza Soho, care contine cel mai inalt atrium din lume, ambele in Beijing, capitala Chinei.

Comentariile sunt închise pentru Imaginile terminalului feroviar Ülemiste din Tallinn au fost dezvaluite de ZHA Tags: , ,

Autor:

This author has published 77 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.