Recursul sau refuzul notarului de a intocmi acte notariale

martie 13, 2019 | Autor: | Posted in Cabinete notariale, LEGISLATIE

La cererea unei persoane careia i se refuza un act notarial, notarul trebuie sa prezinte in scris motivele refuzului si sa explice procedura pentru recursul sau. In astfel de cazuri, notarul, nu mai tarziu de zece zile de la data cererii de executare a actului notarial, va emite o decizie de refuzare a executarii actului notarial.

Inregistrarea actelor notariale

recursul sau refuzul notarului

birou notarial

O persoana interesata in efectuarea unui act notarial, sau care considera faptul ca un act notarial sau negarea unui act notarial este gresita, are dreptul de a depune o plangere la instanta judecatoreasca de pe raza teritoriului unde se afla sediul notarului public (un notar in practica privata).
Un litigiu privind legea care a aparut intre partile interesate pe baza actului notarial este considerat de catre instanta de judecata sau de arbitraj in executarea procedurii de plangere. Toate actiunile notariale efectuate de un notar sunt inregistrate intr-un registru.
Formularele registrelor de inregistrare ale actiunilor notariale, a certificatelor notariale, a marcilor de identificare a tranzactiilor si a documentelor dovedite se stabilesc de catre Ministerul Justitiei din tara noastra.

Eliberarea documentelor notariale duplicate

In cazul pierderii de catre o persoana in numele careia sau pe baza carei instructiuni a fost executat actul notarial corespunzator, documentul care exprima continutul unei tranzactii notariale, un act de executare sau un certificat notarial, al carui exemplar este depozitat in arhivele notarului, pe baza formularului scris al persoanei respective, cesionarul emitand un duplicat al documentului pierdut.
Un duplicat al unei vointe notariate dupa moartea testatorului poate fi, de asemenea, eliberat oricarui mostenitor aflat in viata sau oricarui beneficiar mentionat in vointa respectiva, sau in cea a executantului. Un duplicat al contractului pe baza caruia cladirea sau proprietatea a fost construita sau achizitionata de fostul proprietar poate fi eliberata unei persoane care si-a confirmat dreptul de proprietate asupra cladirii sau proprietatii aflate in discutie.

Comentariile sunt închise pentru Recursul sau refuzul notarului de a intocmi acte notariale Tags: ,

Autor:

This author has published 77 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.