Avantajele consumului de rosii

februarie 27, 2020 | Autor: | Posted in Nutritie, SANATATE, MEDICINA

Rosiile (tomatele) reprezinta o adevarata comoara a naturii atunci cand vine vorba de calitatile lor antioxidante. Din acest punct de vedere, rosiile ofera cantitati considerabile de vitamina C si beta-caroten, o cantitate apreciabila de mangan mineral si o cantitate suficienta de vitamina E.

Avantajele consumului de rosii

Rosiile reprezinta un excelent suport cardiovascular

1. Rosiile reprezinta un excelent suport cardiovascular

Riscul redus al bolilor de inima este o zona a beneficiilor pentru sanatate, in care rosiile sunt cu adevarat superioare. Exista doua linii principale de cercetare care au legat in mod repetat rosiile de sanatatea inimii. Prima linie de cercetare include sprijinul antioxidant, iar a doua linie de cercetare include reglarea grasimilor din fluxul sanguin.

Niciun alt sistem din organism nu are nevoie de protectie antioxidanta mai mult decat sistemul cardiovascular. Inima si fluxul sanguin sunt responsabile de respiratie prin plamani si de circulatia sangelui prin corp. Pentru a mentine oxigenul respirat sub control, sunt necesare suficiente substante nutritive antioxidante. Vitamina E si vitamina C ofera un sprijin antioxidant esential in sistemul cardiovascular, fiind o parte importanta a contributiei pe care pacientii o aduc in ceea ce priveste sanatatea inimii. Cu toate acestea, licopenul carotenoid a primit cea mai mare atentie ca fiind principalul antioxidant al rosiilor si al substantelor nutritive ce sustin inima. Licopenul (si grupul sau nutritiv asociat) poate reduce riscul de peroxidare a lipidelor din fluxul sanguin.

2. Sustine sanatatea oaselor

Sanatatea oaselor este un alt domeniu de interes tot mai mare privind beneficiile consumului de rosii. Interesant este faptul ca relatia dintre consumul de rosii si sanatatea oaselor include o oferta bogata de antioxidanti ai acestor minunate legume. Intr-un studiu recent, rosiile si alte surse alimentare de licopen au fost eliminate din dietele femeilor aflate la menopauza timp de 4 saptamani, pentru a afla ce efect ar avea licopenul asupra sanatatii oaselor. La sfarsitul perioadei, femeile din studiu au inceput sa prezinte semne crescute de stres oxidativ la nivelul oaselor si modificari nedorite ale tesutului lor osos. Ne asteptam sa vedem cercetari suplimentare in acest domeniu, care speram ca vor determina exact ce niveluri de consum de rosii sunt cele mai benefice pentru protectia oaselor.

3. Rosiile ajuta la combaterea cancerului

In urma ultimelor cercetari, rosiile ne-au aratat in mod repetat capacitatea lor de a lupta impotriva cancerului. Informatia precum rosiile sunt alimente eficiente pentru protectia contra cancerului nu ar trebui sa fie surprinzatoare, deoarece exista o multime de cercetari cu privire la antioxidantii rosiilor si o cantitate mai limitata, dar inca importanta, de substante nutritive antiinflamatoare continute de acestea. Riscul mai multor tipuri de cancer incepe cu stresul oxidativ cronic si cu inflamatia nedorita cronica. Din acest motiv, produsele care ne ofera un puternic sprijin antioxidant si antiinflamator sunt deseori produse care prezinta proprietati de prevenire a cancerului.

Cancerul de prostata este de departe cel mai studiat tip de cancer datorat consumului de rosii. Verdictul specialistilor este clar: rosiile pot contribui la reducerea riscului de cancer de prostata la barbati. Unul dintre principalii nutrienti ai rosiilor care se concentreaza pe prevenirea cancerului de prostata este alfa-tomatina. Alfa-tomatina este un fitonutrient al saponinei si demonstreaza capacitatea sa de a schimba activitatea metabolica in dezvoltarea celulelor canceroase de prostata. S-a demonstrat, de asemenea, ca initiaza moartea celulara programata (apoptoza) a celulelor canceroase de prostata care sunt deja formate complet.

Alaturi de cancerul de prostata si cel pulmonar, cancerul de pancreas si cancerul de san sunt alte doua dintre cele mai studiate domenii. Studiile despre tomate si riscul de a dezvolta cancer de san sunt axate in principal pe licopenul carotenoid, existand o reducere destul de bine documentata a riscului de cancer de san in combinatie cu aportul de licopen.

4. Alte beneficii ale consumului de rosii

Desi nu au fost studiate la fel de amanuntit in alte domenii, precum sprijin antioxidant, suport cardiovascular si beneficii anti-cancer, multe alte domenii de sanatate au remarcat beneficiile cu privire la consumul de rosii. Dietele care includ rosii au fost asociate cu un risc redus de anumite boli neurologice (inclusiv boala Alzheimer) in mai multe studii. Dietele care contin rosii au fost, de asemenea, asociate in alte studii privind un risc redus de obezitate.

Comentariile sunt închise pentru Avantajele consumului de rosii Tags:

Autor:

This author has published 57 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.

Additional Articles From ‘Nutritie’