Chinezii ajung pe Marte anul viitor

aprilie 28, 2020 | Autor: | Posted in Stiinta si tehnologie

Administratia Nationala Spatiala Chineza a anuntat recent ca inceputul primei sale misiuni de a explora planeta Marte este la doar cateva luni distanta. Programul de explorare chinezesc se numeste Tianwen, ceea ce s-ar traduce „cautarea adevarului ceresc”, iar prima misiune pe Marte se va numi Tianwen 1. Numele Tianwen este preluat din opera poetului chinez Qu Yuan, nascut in secolul al III-lea i.Hr.

China va urma exemplul predecesorilor SUA si Rusia

Tianwen

Chinezii ajung pe Marte anul viitor

Pana in prezent, numai Statele Unite si Rusia au reusit sa trimita nave pe Marte dar, in noiembrie anul trecut, China a anuntat ca in cursul anului 2020 va conduce o misiune de explorare martiana fara pilot.

Astfel, in 2019 a fost deschisa o baza de simulare in bazinul Qaidam, cea mai inalta regiune desertica de pe planeta noastra. Aceasta zona geografica este considerata una dintre cele mai asemanatoare cu suprafata planetei Marte.

De asemenea, China a trimis anul trecut sonda Chang’e-4 pe Luna, declarand ca intentioneaza sa trimita o misiune umana pe satelitul nostru natural undeva in apropierea anului 2030. In ciuda faptului ca si-a inceput explorarea spatiala la mult timp dupa alte tari (cand americanii deja trimiteau oameni pe Luna, chinezii abia lansau primul lor satelit artificial pe orbita terestra), China a investit miliarde de dolari in cercetarea si dezvoltarea programului spatial.

Potrivit Administratiei Spatiale Nationale din China, aceasta misiune pe Marte urmareste studierea solului, structurii geologice, mediului si atmosferei acestei planete. Conform estimarilor oamenilor de stiinta chinezi, Tianwen 1 trebuie sa atinga solul martian inainte de luna iulie 2021. Centrul de Control Aerospatial din Beijing a anuntat saptamana trecuta stirea ca China a finalizat un test al sondei spatiale, inaintea unei misiuni de explorare pe Marte chiar in cursul acestui an.

Coronavirusul nu a afectat programul spatial Tianwen

Testul de retea wireless finalizat reprezinta singura repetitie intre centrul misiunii si nava spatiala. Compatibilitatea si consistenta sondei spatiale si a sistemelor de la sol au fost verificate. Potrivit Centrului de Control Aerospatial, testul nu a fost afectat de noua epidemie de coronavirus, iar personalul tehnic lucreaza din greu pentru a asigura succesul misiunii.

Asa cum a fost programata, prima misiune chineza de explorare a planetei Marte va avea loc in 2020. China are de gand sa trimita pe orbita Planetei Rosii o sonda spatiala, care sa aterizeze si sa implementeze un vehicul pe solul acesteia. Sonda spatiala va fi lansata de o racheta portanta, denumita Long March-5.

Cui Xiaofeng, seful misiunii Tianwen 1, a declarat ca activitatea de control a zborurilor spatiale va fi dificila si plina de provocari, deoarece va dura aproape sapte luni pentru ca un vehicul terestru sa aterizeze pe Marte. La fiecare 26 de luni, Marte ajunge in cel mai apropiat punct fata de Pamant pe orbita sa efectuata in jurul Soarelui, iar cea mai apropiata fereastra de lansare este chiar anul acesta, moment in care lansarea unei sonde spatiale va putea folosi cea mai redusa cantitate de combustibil pentru a ajunge pe Marte.

Comentariile sunt închise pentru Chinezii ajung pe Marte anul viitor Tags: ,

Autor:

This author has published 77 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.

Additional Articles From ‘Stiinta si tehnologie’