Space Perspective promite calatorii cu Spaceship Neptune aproape de spatiul cosmic

iunie 30, 2020 | Autor: | Posted in Stiinta si tehnologie

In ultima perioada, oamenii folosesc tot mai des baloanele stratosferice pentru a transporta diverse obiecte aproape de spatiul cosmic. Recent, din celebra locatie Cape Canaveral, Space Perspective, un startup cu sediul in Florida, si-a anuntat planurile de a face acelasi lucru cu pasagerii umani dornici de o asemenea aventura.

Spaceship Neptune va urca mai sus de 30 km

Spaceship Neptune

Space Perspective promite calatorii cu Spaceship Neptune aproape de spatiul cosmic

Experienta propusa de Space Perspective ar fi cu totul altfel decat calatoria in spatiu cu racheta, promisa de compania spatiala Blue Origin apartinand CEO-ului Amazon, Jeff Bezos sau de compania SpaceX, a CEO-ului Tesla Motors, Elon Musk.

Initial, aceste calatorii vor putea fi efectuate din facilitatea de lansare Shuttle Landing Facility, apartinand Centrului Spatial Kennedy al NASA, ulterior putand fi adaugate alte rampe de lansare, in locuri precum Hawaii si Alaska.

Co-fondatorii startup-ului Space Perspective, Taber MacCallum si Jane Poynter si-au dezvaluit conceptul relativ simplu, anume o capsula sub presiune, ridicata de un balon stratosferic urias. Imediat ce serviciul va fi functional, pana la opt pasageri (plus un pilot) ar incepe calatoria prin imbarcarea lor in aceasta capsula, denumita Spaceship Neptune, undeva inainte de rasaritul soarelui.
In primele doua ore ale calatoriei, balonul stratosferic alimentat cu hidrogen si avand dimensiunile unui stadion de fotbal acoperit, ar ridica Spaceship Neptune pana la o altitudine de peste 30 km, cu o viteza de 19 km/ora. Aceasta va strabate peste 99 la suta din atmosfera Pamantului, ajungand acolo unde curbura Terrei si intunecatul spatiu cosmic sunt vizibile.

Calatoria capsulei Spaceship Neptune va dura sase ore

Capsula va urca aproape de limita superioara a atmosferei timp de inca doua ore, inainte de alte doua ore, necesare pentru coborarea capsulei inapoi, pe Pamant – aceasta din urma realizandu-se prin eliberarea treptata a gazului din balon.

Atat capsula, cat si balonul ar pune capat zborului de sase ore prin amerizarea in Oceanul Atlantic sau Golful Mexic, unde o nava maritima va intercepta capsula si va prelua pasagerii. Deoarece calatoria va dura sase ore, designul capsulei Spaceship Neptune contine un bar cu bauturi racoritoare – precum si o toaleta in stilul celor din avioane, ce ar fi incorporata sub cabina capsulei.

Potrivit siteului startup-ului Space Perspective, lansarile ar fi reglementate de Oficiul FAA pentru Commercial Space Transportation. In afara de pasagerii platitori, zborurile ar putea include, de asemenea, sarcini utile legate de cercetare. De fapt, acesta va fi motivul primului zbor de testare, fara echipaj, programat sa aiba loc la inceputul anului viitor.

Persoanele interesate de aceasta aventura isi pot rezerva un loc printr-un link de pe siteul startup-ului Space Perspective. Un reprezentant a precizat ca pretul exact ar trebui sa fie anuntat in decursul acestui an si ca, initial, ar trebui sa fie aproximativ jumatate din pretul zborurilor sub-orbitale actuale, care este de aproximativ 125.000 dolari, dar ulterior va scadea.

Comentariile sunt închise pentru Space Perspective promite calatorii cu Spaceship Neptune aproape de spatiul cosmic Tags:

Autor:

This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.

Additional Articles From ‘Stiinta si tehnologie’