Alfabetul floristicii pentru aspirantii la design

septembrie 13, 2021 | Autor: | Posted in ARTA SI CULTURA, Gradinarit

Floristica este una dintre tipurile de design si arta decorativa si aplicata, care se intruchipeaza in crearea de compozitii, colaje, buchete, panouri. Aranjamentele florale sunt lucrari creative si tehnice. De obicei, scopul unui designer este sa exprime o tema sau o idee, un eveniment, folosind doar flori si frunze. Arta floristica pentru incepatori implica crearea de compozitii naturale simple, buchete si colaje. Aceasta poate deveni un adevarat hobby pentru iubitorii de frumos, deoarece se pot crea capodopere cu propriile maini.

Bazele artei floristice

arta floristicaMai intai trebuie sa te decizi asupra materialelor. Fiecare floare are propriul ei sens. Diverse materiale naturale sunt utilizate pentru lucru, de exemplu, flori, ierburi, frunze, fructe de padure, castane, nuci etc. Materialele utilizate pot fi fie uscate, fie vii. Daca doresti sa creezi un buchet cadou, aminteste-ti ca:

  • azaleea inseamna devotament,
  • gladiola – constanta,
  • cala – frumusete si echilibru,
  • lotusul – sanatate si fericire,
  • orhideea – frumusete,
  • bujorul – faima si bogatie.

In plus, fiecare nuanta are propriul sau sens. Florile rosii simbolizeaza pasiunea si dragostea, roz inchis – recunostinta, alb – puritate si inocenta, violet – prietenie, galben – bucurie si prosperitate. Recent, s-a acordat din ce in ce mai multa atentie etichetei florale. Prin urmare, conectarea diferitelor flori poate exprima sentimente sau recunostinta.

La intocmirea unui aranjament floral, aspectul florilor este foarte important. Atunci cand alegi flori, acorda atentie frunzisului. Ar trebui sa fie verde, fara pete maronii. Tulpinile ar trebui sa arate de parca ar fi fost taiate recent dintr-un pat de flori. Principala regula in floristica pentru incepatori: mai mult nu este mai bine. De regula, designerii cu experienta nu folosesc mai mult de trei culori in munca lor. Buchetele cu mai mult de patru tipuri de flori pot parea ingramadite si prea pestrite, ceea ce le strica aspectul.

Clasificarea in tipurile de compozitii

Floristii identifica 4 moduri de a combina culorile plantelor. Prima este utilizarea unor culori similare, a doua este o combinatie de culori contrastante situate una fata de cealalta, a treia este o combinatie de culori diferite, a patra este o combinatie de mai multe nuante de aceeasi culoare.

Compozitiile contrastante arata stralucitoare si iesite din comun. Pentru a crea un astfel de buchet, trebuie sa folosesti culori „pure”. Poti combina gerberele portocalii cu irisi de culoare albastra pentru o compozitie optimista. Pentru o atmosfera romantica, ar trebui sa alegi nuante albastre in combinatie cu roz pal sau liliac cu bronz. Experimentand, incearca sa faci un buchet de flori care sunt deschise si intunecate.

O anumita culoare poate prevala in buchet. De regula, florarii folosesc mai multe culori de nuante similare pentru o combinatie armonioasa. Un astfel de buchet poate fi compus intr-o scara de tranzitie de un singur ton. De exemplu, pentru culorile stralucitoare, fundalul compozitiei este mai estompat si mai intunecat, iar pentru culorile intunecate, este mai inchis si mai luminos.

Cand creezi o compozitie, nu trebuie sa acorzi atentie doar culorii. Incearca sa alegi un material natural de o dimensiune si forma adecvate. Cand compui un aranjament floral, trebuie sa pregatesti plantele si sa le pastrezi corect in acest proces. Trebuie sa pui florile in apa taind tulpinile lor intr-un unghi. Buretele floristic poate fi folosit pentru a mentine florile in stare proaspata, ceea ce inhiba dezvoltarea bacteriilor. Aproape toate florile taiate se pastreaza cel mai bine la +5 grade. Gladiolele, orhideele sunt bine conservate la +10 grade. Unele flori care se ofilesc usor, de exemplu, un trandafir, pot fi „reinviate” prin plasarea plantei intr-o baie de apa timp de 2 ore.

Compozitii incantatoare de flori uscate

Compozitiile de flori uscate arata foarte frumos. Sunt durabile si nu necesita aproape nicio intretinere suplimentara. Un buchet de flori uscate poate fi facut intr-un recipient sau o vaza decorativa. Una dintre cele mai importante etape in compozitia unui buchet este selectarea florilor necesare si uscarea lor. Poti alege trandafiri inalti, gladiole. Ca supliment la buchet, sunt potrivite frunzele de eucalipt, florile de mac, coada soricelului, frunzele de feriga uscate. De regula, florile uscate nu sunt foarte stralucitoare, deci poti colora plantele sau poti folosi elemente suplimentare ca decor, de exemplu, pene de paun.

Pentru a crea un buchet obisnuit, ai nevoie de flori uscate, o vaza, pietre decorative si umplutura. Fundul vasei trebuie umplut cu burete floristic. Taie tulpinile florilor uscate la lungimea necesara. Trebuie sa faci un buchet incepand cu cele mai inalte flori care formeaza viitoarea compozitie, apoi completeaza cu materiale naturale, astfel incat buchetul sa para armonios din toate partile. Pietrele trebuie adaugate dupa dorinta. Intr-o vaza transparenta, acestea nu vor fi doar un decor, ci il vor face si mai stabil. Compozitia finita de flori uscate trebuie asezata departe de fereastra, astfel incat sa patrunda cat mai putin lumina soarelui.

Instrumente pentru viitorul florist

Daca esti serios interesat de designul floral, atunci probabil vei avea nevoie de instrumente. Spuma floristica este utilizata pentru fixarea florilor intr-o compozitie. Stifturile florale pot fi utilizate pentru a asigura panglici si muschi in locatia dorita. Este necesara banda florala pentru a oferi tulpinei o stabilitate suplimentara. De asemenea, poate ascunde sarma pentru aranjarea florilor, care este principalul instrument in multe lucrari. Alte instrumente pot fi gasite in arsenalul fiecarui gradinar si florist: foarfece de gradina, taietoare etc. Pastreaza foarfecele de taiere ascutite, astfel incat taietura sa fie intotdeauna dreapta. Acest lucru este deosebit de important atunci cand lucrezi cu crengute de lemn si flori cu o tulpina groasa.

Persoanele experimentate folosesc adesea un pistol de lipit si bastoane. Datorita acestor dispozitive, este posibila fixarea spumei in vas. Pistolul poate fi folosit pentru a face compozitii din flori uscate si flori artificiale.

Directii si stiluri in arta floristica

Europenii disting trei directii ale floristicii: forma-liniara, vegetativa si decorativa. In plus fata de cele trei stiluri de mai sus, a mai existat unul – paralel. Cu toate acestea, aceasta directie a fost mutata in categoria aranjarii liniilor de materiale vegetale. In prezent, floristica creativa este deosebit de populara. Aceasta directie se caracterizeaza prin originalitatea formelor, rafinament si unicitate.

Compozitiile realizate intr-un stil liniar sunt foarte usor de recunoscut. Toate materialele vegetale sunt folosite cu moderatie. Orice element este foarte important, la fel ca momentul de utilizare a spatiului dintre materiale. Particularitatea stilului masiv consta in amenajarea sa. Acestea sunt forme volumetrice cu tranzitii moi. Floristul creeaza partea centrala a buchetului si apoi completeaza treptat contururile aranjamentului. Compozitiile realizate intr-un stil mixt sunt foarte diverse. Ele sunt departe de regulile stabilite pentru aranjarea stilului liniar, masiv sau masiv-liniar. Cel mai probabil, combina armonios toate stilurile.

Arta floristica este o activitate interesanta care iti va oferi o multime de minute placute. Realizand o compozitie de flori, crengute si frunze, devii mai aproape de natura. Studierea floristicii ca element de design poate oferi nu numai o oportunitate de a invata lucruri noi, ci chiar sa se transforme intr-o adevarata profesie.

Comentariile sunt închise pentru Alfabetul floristicii pentru aspirantii la design Tags:

Autor:

This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.