Cum se calculeaza pensia alimentara pentru copii

ianuarie 27, 2022 | Autor: | Posted in LEGISLATIE

Dupa divort, obligatiile parintilor fata de copiii lor nu inceteaza. In acest caz, fostii parteneri pot decide in mod independent modul in care va fi acordata asistenta materiala copilului si pot incheia un acord notarial intre ei. Dar daca nu exista un acord, toate problemele financiare sunt transferate in sala de judecata. Aceste sfaturi va vor ajuta sa intelegeti cum se calculeaza pensia alimentara pentru copii in fiecare caz, inclusiv daca tatal nu are venituri.

Cum se calculeaza suma platii?

Pensia alimentara pentru copii

Cum se calculeaza pensia alimentara

In absenta unui acord, se va aplica intretinerea copilului, nu parintii, ci statul va decide cat sa plateasca unul dintre ei. Prin lege, platile se pot efectua in doua moduri: prin alocarea unei sume fixe, care se calculeaza de obicei din salariul mediu national sau ca procent din venitul lunar.

Cand si cum se calculeaza pensia alimentara in ambele cazuri? De regula, prima optiune este utilizata atunci cand tatal nu are un venit permanent si stabil sau este prea mic pentru a oferi copilului o viata decenta. Daca totul este in ordine cu veniturile, atunci a doua optiune este selectata atunci cand se calculeaza platile. Mai mult:

 1. pentru un singur copil, atunci va trebui sa se acorde un sfert din venit;
 2. pentru doi copii pensia alimentara se percepe sub forma unei treimi din venit;
 3. pentru trei copii pensia alimentara se percepe sub forma unei jumatati din venit.

Instanta pune interesele copiilor mai presus de toate, sarcina sa principala este pastrarea nivelului de trai anterior al copilului, prin urmare, atunci cand se iau in considerare astfel de cazuri, se tine cont de o varietate de factori si poate in ambele cazuri sa scada si sa mareasca cuantumul pensiei. Se iau in considerare atat starea materiala, cat si starea civila a ambelor parti, indiferent daca parintele caruia i se acorda plati are alte obligatii alimentare, starea sa de sanatate.

Ce venit se ia si nu se ia in considerare la calculul pensiei alimentare?

Legiuitorul a stabilit o lista a veniturilor care trebuie luate in considerare la calcularea pensiei copiilor. Dar, in acelasi timp, exista o lista destul de mare de plati care nu poate servi drept baza pentru calculare. Pentru a intelege modul in care se percepe pensia alimentara pentru copii in fiecare caz, este necesar sa se stabileasca ce plati primeste persoana care este obligata sa participe la intretinere.

Ce venit este inclus in baza calcului atunci cand se retine pensia alimentara?

Baza pentru calcularea si retinerea pensiei alimentare se refera la:

 • toate tipurile de salarii care se acumuleaza atat la locul de munca principal, cat si atunci cand se lucreaza cu fractiune de norma;
 • orice remuneratie suplimentara, inclusiv plati bonus;
 • diverse indemnizatii si toate platile suplimentare la salariul de baza pentru vechimea in munca, calificare, rang, clasa, combinatie de posturi si asa mai departe;
 • sumele acumulate pentru concediul de munca;
 • toate tipurile de pensii;
 • burse care se platesc in orice institutie de invatamant, precum si pentru formarea cetatenilor care lucreaza cu o pauza de la productia principala;
 • beneficiile primite de cetatenii care nu lucreaza;
 • plati destinate compensarii prejudiciului cauzat sanatatii;
 • venituri din antreprenoriat;
 • veniturile primite in baza tuturor contractelor civile.

Ce venit nu este baza pentru acumulare la pensia alimentara?

Exista venituri care nu se calculeaza la pensia alimentara. Acestea sunt:

 • plati destinate sa compenseze prejudiciul asociat cu decesul unui intretinator;
 • sume acumulate unui angajat pentru vatamarile pe care le-a primit in timpul indeplinirii sarcinilor oficiale;
 • sume acumulate ca despagubiri pentru ingrijirea membrilor familiei care au devenit invalizi;
 • taxe lunare si anuale care sunt primite ca despagubiri de calatorie si pentru achizitionarea de medicamente pentru anumite categorii de cetateni;
 • fonduri platite pentru intretinerea unui alt copil;
 • diferite tipuri de plati compensatorii emise unui angajat pentru o calatorie de afaceri, precum si la transferul la munca in alta localitate;
 • fonduri platite de o intreprindere in legatura cu nasterea copiilor, decesul unei rude sau inregistrarea casatoriei;
 • ajutor material emis la un moment dat in legatura cu diferite calamitati naturale, acte de terorism, precum si ajutor umanitar.

Modul in care somerii ofera asistenta financiara copiilor

Cetatenii care nu au un loc de munca permanent si, in consecinta, venituri, sunt, de asemenea, obligati prin lege sa asigure traiul copiilor. Instanta decide cum se calculeaza pensia alimentara, dar in cazul in care debitorul se sustrage executarii hotararilor judecatoresti, i se pot aplica masuri foarte dure.

Cat va plati un parinte somer?

Aceleasi norme legale se aplica somerilor ca si celor care lucreaza, dar nu au un venit permanent si stabil. De regula, pentru aceste categorii, instanta stabileste o suma fixa, care se calculeaza pe baza minimului de existenta si a salariului mediu din tara. In plus, se iau in considerare si alte aspecte: de cat timp nu lucreaza tatal, daca mai sunt si alti copii sau rude care ii depind, etc. In acelasi timp, interesele copilului sunt intotdeauna luate in considerare si scopul principal este mentinerea nivelului de trai cu care este obisnuit.

Cum se calculeaza pensia alimentara daca tatal nu lucreaza, dar este inregistrat la serviciul de angajare? Suma platilor va fi efectuata pe baza beneficiului pe care il primeste. Dar si aici, instanta va lua in considerare toate nuantele si poate determina o suma mai mare.

Cum se recupereaza pensia alimentara de la o persoana somera?

Venit

Ce venit este inclus in baza calcului atunci cand se retine pensia alimentara?

Aici puteti actiona in doua moduri. Prima optiune este simplificata, care se aplica numai atunci cand nu exista dezacorduri si puncte controversate. Este necesar sa se adreseze autoritatilor de justitie cu o petitie pentru emiterea unei hotarari judecatoresti. Dupa examinarea exclusiva a cazului, instanta trimite documentul catre parintele platitor. Daca nu exista obiectii de la acesta, atunci dupa zece zile, decizia incepe sa intre in vigoare. Daca inculpatul nu este de acord, documentul este anulat.

A doua optiune reprezinta o declaratie de creanta care este depusa la instanta de la locul inregistrarii tatalui sau mamei copilului. Toate persoanele interesate pot fi prezente la sedinta, este permisa invitarea martorilor si prezentarea probelor pentru apararea pozitiei lor. Daca decizia luata de instanta nu este pusa in aplicare, atunci inculpatul poate contacta executorul judecatoresc, care initiaza procedurile de executare.

Executorii judecatoresti trimit titlul executoriu serviciului de ocupare a fortei de munca sau intreprinderii la care lucreaza platitorul, daca se afla in prezent in concediu fara plata. De indata ce orice plata ii este creditata, pensia alimentara este retinuta de la acestea. Daca nu este listat nicaieri, atunci datoriile sale vor fi retinute imediat ce intra intr-un loc de munca oficial. Daca acest lucru nu se intampla, atunci din cauza rambursarii pensiei alimentare, se poate vinde proprietatea sa.

Obligatia de a-si intretine copiii apare pentru toti cetatenii, indiferent de situatia lor financiara. Atunci cand calculeaza pensia alimentara, instanta merge intotdeauna sa se intalneasca cu parintii care accepta in mod voluntar sa le ofere sprijin financiar si este ireconciliabila cu cei care refuza obligatiile lor fata de copii.

Comentariile sunt închise pentru Cum se calculeaza pensia alimentara pentru copii Tags:

Autor:

This author has published 77 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.