Cum se calculeaza puterea centralei termice?

aprilie 9, 2019 | Autor: | Posted in CONSTRUCTII, instalatii electrice sanitare

Centrala termica destinata incalzirii este baza intregului confort al casei, deoarece temperatura in incaperi depinde de ea. Alegerea corecta a dispozitivului de incalzire reprezinta o decizie cruciala, de care depinde daca locuinta va fi calda sau nu in timpul sezonului rece.

Caracteristica principala a unei centrale termice este puterea sa

putere centrala termica

alegere centrala termica

Depinde de calculul corect al puterii daca incalzirea va face fata temperaturii optime a incaperilor in timpul incercarilor de varf. Pe Internet, pe diferite site-uri puteti gasi o multime de formule pentru calcularea puterii centralei.
Practic, ei au dreptate – pentru tara noastra, capacitatea cazanului este calculata de la indicatorul de 1 kW la fiecare 10 m² ai locuintei. In regiunile sud-vestice, aceasta cifra poate varia intre 0,7 – 0,9 kW. Totusi, aceasta formula nu ia in considerare mai multi factori, iar estimarea finala a puterii cazanului poate varia chiar cu valori pana la 40%. Si este bine daca este surplus, dar adesea calculul facut duce la caldura insuficienta in locuinta.

Aspecte esentiale pentru calculul puterii centralei termice

Pentru a calcula corect puterea centralei termice trebuie luate in considerare:

  • zona locuintei incalzite;
  • volumul locuintei incalzite;
  • conductivitatea termica a peretilor, ferestrelor si usilor.

In cazul in care calculul puterii pe suprafata a spatiilor a fost mentionat mai sus, acum vom lua in considerare factorii de finete.
La calcularea puterii pe metru patrat, se ia o inaltime standard de 2,5 metri. Prin urmare, daca inaltimea locuintei nu depaseste acest indicator, atunci coeficientul privind volumul camerei poate fi ignorat. Daca este mai mult, trebuie sa impartiti inaltimea existenta cu 2,5.
De exemplu, la o inaltime de 3 metri, coeficientul este 3 / 2,5 = 1,2.
Cu coeficienti de conductivitate termica, totul este mult mai complicat. Calculul complet include doua formule de baza si mai multe tabele de referinta, care nu pot fi date in articolul nostru. Pentru cei care doresc sa inteleaga mai profund intrebarea, va recomandam sa studiati normele si regulile sanitare aprobate, precum si sa consultati manualele privind ingineria termica. Aici ne vom baza pe pierderile maxime cu un factor de 1,5.

Un astfel de coeficient de pierdere de caldura are:

  1. usi simple din lemn fara tambur;
  2. pereti de beton sau caramida;
  3. rame de ferestre din lemn fara geam dublu.

In cazul in care camera este izolata din exterior, avand si ferestre moderne si geamuri duble, usi duble cu vestibul, atunci un factor de 1,15 ar trebui aplicat pierderilor nedeclarate.

Calculul puterii cazanului

Vom selecta un cazan pentru o casa cu o suprafata totala de 100 de metri patrati, o inaltime a tavanului de 3 metri si tinand seama de faptul ca casa nu este izolata in mod corespunzator (coeficientul pierderilor de caldura 1,5). Calculati puterea initiala:
1 kW x 100 m² = 10 kW
Calculati puterea, luand in considerare inaltimea tavanului (volumul locuintei):
10 kW x 3 m / 2,5 m = 12 kW
Apoi, puterea centralei termice, tinand cont de coeficientul privind pierderile de caldura, va fi egala cu:
12 kW x 1,5 = 18 kW
Dupa ce ati primit un calcul preliminar al puterii, puteti trece la alegerea centralei termice. In acest caz, calculul a fost selectat pentru o centrala termica la 20 kW. In cazul alegerii unei centrale termice cu alimentare cu apa calda menajera (ACM), puterea dispozitivului trebuie sa fie de cel putin 23 kW. In caz contrar, ACM nu va face fata sarcinilor dorite.

Comentariile sunt închise pentru Cum se calculeaza puterea centralei termice? Tags:

Autor:

This author has published 79 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.