Herpesul oral si complicatiile sale
Denumit HSV-1 (Hepes simplex), herpesul oral este o afectiune ce apare sub forma unor mici eruptii bucale sau cutanate, fiind considerata cauza cea mai des intalnita a infectiilor faciale. Potrivit OMS, mai bine de 80% din locuitorii Terrei sunt purtatori ai virusului denumit herpes. Acesta este cunoscut inca din antichitate; Hipocrate i-a sugerat numele, Herodot a descris simptomele sale, iar imparatul Tiberius, in incercarea de a opri „infectia”, le-a interzis membrilor Senatului Roman sa se intampine cu saruturi.
La inceputul secolului al XX-lea, s-a dovedit ca iritatiile aparute pe buze sunt de origine virala, dar virusul HSV-1 a fost descris cu acuratete abia in anii 60 ai secolului al XX-lea.
Ce cauzeaza un herpes HSV-1?
Infectia de tip herpes apare de obicei ca rezultat al apararii imune slabite a organismului ce lupta intens impotriva virusilor din jur. In plus, urmatoarele motive pot contribui la manifestarea externa a virusului:
- conditii stresante prelungite;
- suprasolicitare la efort fizic;
- lipsa de somn;
- avitaminoza;
- dieta necorespunzatoare;
- sedere prelungita la soare direct;
- abuzul de alcool.
A scapa de herpes pentru totdeauna este imposibil, deoarece el patrunde in celulele umane, devenind parte din ele. Prin urmare, este posibil sa lupti impotriva manifestarilor herpesului numai atunci cand el se inmulteste.
Descrierea simptomelor herpesului oral
Potrivit medicilor specialisti, se pot distinge cinci etape in dezvoltarea herpesului pe buze.
In prima etapa, senzatiile incomode apar in locurile in care se pregateste sa apara o manifestare externa a virusului. Senzatiile de furnicaturi se transforma in mancarime, iar o parte a buzei incepe sa se umfle.
A doua etapa este marcata de aparitia unor bule mici care contin lichid. Senzatiile de durere si mancarime se intensifica. Bulele cresc treptat si lichidul din ele devine tulbure.
In cea de-a treia etapa, bulele se sparg, acestea fiind inlocuite de rani. Pericolul acestui proces consta in faptul ca esenta virusului, care este lichidul, cu respectarea insuficienta a standardelor de igiena, se raspandeste cu usurinta, amenintand cu infectarea altor persoane.
In etapele a patra si a cincea, ranile se vindeca, crustele uscate cad si semnele bolii dispar.
Daca imunitatea pacientului nu este suficient de puternica, herpesul pe buze poate reaparea chiar de cateva ori pe an, iar daca nu sunt respectate regulile de igiena, sunt posibile complicatii. Iata cateva:
- numeroase rani pe mucoase sau pe piele, daca integritatea lor este incalcata;
- boli herpetice ale ochilor;
- infectia sistemului nervos;
- boli care se dezvolta ca urmare a raspunsului imun la propriul corp;
- dezvoltarea neoplasmelor.
Practic, herpesul oral nu merge mai departe de eruptii cutanate, dar este necesar sa se trateze boala in orice caz.
Cum poate fi tratat herpesul oral?
Exista o serie de medicamente concepute pentru a combate virusul herpes. Fara a consulta un medic, este mai bine sa tratati herpesul oral cu diverse geluri, unguente sau creme de uz local. Atunci cand virusul apare mai des, tratamentul trebuie selectat de un medic dermatolog.
Este recomandat sa incepeti utilizarea medicamentelor inca din prima etapa a bolii, care va usura simptomele si va accelera procesul de vindecare. Aplicarea locala a medicamentelor se efectueaza in stricta conformitate cu instructiunile, mainile trebuie spalate inainte si dupa procedura. Datorita acestor masuri simple, va puteti proteja atat de complicarea propriei infectii, cat si persoanele apropiate.

Autor: Eu
This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.