Numarul deceselor datorate HIV si tuberculozei va creste din cauza coronavirusului

iulie 21, 2020 | Autor: | Posted in SANATATE, MEDICINA

Raspandirea coronavirusului in tarile sarace si in cele in curs de dezvoltare va creste decesul persoanelor bolnave de HIV, tuberculoza sau malarie in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al unui grup de oameni de stiinta de la University College London, publicat in The Lancet.

Mortalitatea datorata altor boli poate creste cu 36%

Raspandirea coronavirusului in tarile sarace si in cele in curs de dezvoltare

Numarul deceselor datorate HIV si tuberculozei va creste din cauza coronavirusului

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca numarul deceselor cauzate de boli precum HIV, tuberculoza sau malarie va creste din cauza presiunii crescute asupra sistemului de sanatate in timpul acestei pandemii. Studiul a avut in vedere mai multe scenarii – de la refuzul complet al autoritatilor de a lua masuri pentru combaterea COVID-19 pana la introducerea unor restrictii dure.

In cel mai pozitiv scenariu, numarul de decese cauzate de HIV va creste cu doar 10% in comparatie cu situatia fara pandemie, deoarece o parte a acestui grup de oameni va fi obligata sa intrerupa terapia antiretrovirala. Cresterea mortalitatii cauzate de tuberculoza este asociata cu scaderea diagnosticului si reducerea tratamentului pentru pacienti.

Odata cu povara asupra sistemului de sanatate, numarul deceselor cauzate de HIV, tuberculoza si malarie va creste cu 20%. In cel mai rau caz, cu 36% mai multe persoane vor muri in urmatorii cinci ani decat intr-o situatie fara pandemie. Pe masura ce coronavirusul se raspandeste, cercetatorii considera ca mentinerea programelor de tratament pentru tuberculoza si HIV ar trebui sa fie o prioritate.

Situatia va fi critica in ianuarie si februarie 2021

„Rezultatele noastre evidentiaza deciziile extrem de dificile cu care se confrunta factorii de decizie. Masurile pe termen lung bine gestionate pot preveni majoritatea deceselor prin prevenirea pandemiei COVID-19, cu toate acestea, daca interventiile din sistemul de asistenta medicala nu sunt bine organizate, pot duce la cresteri semnificative ale deceselor din alte cauze”, se arata in studiu.

Nu cu mult timp in urma, cotidianul The Sun, citand un raport al Academiei de Stiinte Medicale din Marea Britanie, scria ca al doilea val de coronavirus ar putea duce la moartea a peste 120 de mii de persoane. Cercetatorii prognozeaza ca maximul deceselor si infectarilor va avea loc in ianuarie si februarie, cand sistemul britanic de asistenta medicala este oricum supus presiunii. O astfel de prognoza a fost prezentata cu conditia ca pana in acel moment sa nu mai apara vaccinuri si medicamente pentru tratarea si vindecarea pacientilor infectati cu coronavirus. In ceea ce priveste numarul potentialelor victime din cel de-al doilea val, oamenii de stiinta nu i-au inclus si persoanele care pot muri in casele de batrani.

Deocamdata, potrivit statisticii realizate la Universitatea Johns Hopkins, numarul persoanelor infectate cu COVID-19 la nivel mondial depaseste 13 milioane de oameni, in timp ce mai mult de 570 de mii de oameni au murit din cauza noului coronavirus.

Comentariile sunt închise pentru Numarul deceselor datorate HIV si tuberculozei va creste din cauza coronavirusului Tags:

Autor:

This author has published 76 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.