Analiza de risc – demers esential pentru evitarea consecintelor negative

august 30, 2020 | Autor: | Posted in AFACERI

Gestionarea riscurilor implica in primul rand identificarea, analiza si prognoza acestora, precum si probabilitatea aparitiei lor. Analiza de risc este o activitate din domeniul stiintei si managementului, constand in mai multe etape ale cercetarii stiintifice, al caror scop este acela de a determina caracteristicile exacte, fiabile ale riscurilor, precum si validitatea acestora. Analiza de risc implica, de asemenea, dezvoltarea de masuri eficiente pentru reducerea riscurilor identificate.

Analiza de risc presupune colectarea de date

riscIn plus, analiza de risc reprezinta utilizarea sistematica a informatiilor disponibile, pentru a evalua frecventa aparitiei evenimentelor specifice si amploarea consecintelor acestora.

De obicei, riscurile sunt considerate ca fiind negative. Cu toate acestea, analiza de risc ofera sansa de a identifica si consecinte potentiale pozitive. Prin explorarea intregului volum al consecintelor posibile in fiecare situatie specifica, o analiza eficienta de risc va permite sa identificati problemele si sa evaluati perspectivele.

Analiza de risc poate fi realizata la nivel calitativ sau cantitativ. Analiza calitativa a riscului include, de obicei, o evaluare instinctiva, interna a situatiei. In analiza cantitativa, specialistii incearca sa atribuie valori numerice riscurilor, fie prin utilizarea datelor empirice, fie prin determinarea caracteristicilor cantitative, inerente evaluarilor calitative.

Rezultatele analizei de risc

Analiza cantitativa a riscurilor se poate face in mai multe moduri. O abordare initiala, ce este in esenta determinista, deoarece foloseste estimari punctuale. Utilizand aceasta metoda, analistul poate atribui valori diferitelor scenarii individuale – acest lucru va permite sa vedeti care ar putea fi rezultatele la o evaluare la risc in fiecare caz. De exemplu, intr-un model financiar, analistul examineaza de obicei trei rezultate: cel mai rau, cel mai bun si cel mai probabil. Fiecare dintre ele este definit astfel:

  • Cel mai rau caz – toate cheltuielile sunt cele mai mari, iar veniturile din vanzari sunt cele mai mici din toate predictiile posibile. Rezultatul presupune pierderi.
  • Cel mai bun scenariu – toate costurile sunt cele mai mici, iar veniturile din vanzari sunt cele mai mari dintre toate predictiile posibile. Rezultatul este profitul masiv.
  • Cel mai probabil scenariu – valorile sunt alese din calcularea mediilor cheltuielilor si veniturilor, iar rezultatul este un profit moderat.

Exista trei variante privind aceasta abordare:

  1. analistii care o aplica iau in consideratie doar cateva rezultate specifice, ignorand marea majoritate a celorlalte rezultate;
  2. toate rezultatele sunt analizate in mod egal, adica nu se incearca sa se estimeze probabilitatea obtinerii unui anume rezultat;
  3. interdependentele dintre datele de intrare, impactul diferitelor date de intrare asupra rezultatelor si a altor nuante sunt ignorate, ceea ce duce la o simplificare excesiva a analizei de risc si, inerent, la o scadere a fiabilitatii acesteia.

Totusi, in ciuda deficientelor, exista specialisti ce sunt capabili sa utilizeze acest ultim tip de abordare pentru a realiza intr-un final o analiza de risc remarcabila.

Comentariile sunt închise pentru Analiza de risc – demers esential pentru evitarea consecintelor negative Tags:

Autor:

This author has published 78 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.